Ett gammalt glas från Orrefors är min törstsläckare varma dagar.
DEN OVANLIGT KYLIGA juni sätter inte stopp för perenner och blomningen varar längre. Dock till priset av att man måste ha yllemössa på kvällen. Och två tröjor om man sitter still i skymningen. Jag väljer hellre medelhavsvarma dagar med ljumma kvällar som man vill aldrig ska ta slut. Men det mesta av sommaren är kvar och förhoppningsvis står högtrycken snart på kö med ryssvärmen i ryggen.
Himlen är, om inte varm, i alla fall ljus och allt växande vill ha så mycket som möjligt. Kaprifolen tar priset med sitt försök som listig kobra. Det fungerar några dagar, sedan tvingas den dra sig tillbaka bland syrens grenar.
Shock horror! Gult, orange och... rosa? Javisst, "orange is the new black"även i min trädgård. Gärna tillsammans med rosa, en självsådd digitalis säger jag ALDRIG nej till.
Färgkontrast som fascinerar. Blådaggig jätteruta 'Elin' möter japansk blodlönn. Den mörka stjärnflockan finns i samma plantering där det röda återkommer i blodax och dvärgberberis.
Överraskad av det vackra ogräset blodoxalis. Igen. Denna gång dök det upp framför den gula tuvtåteln 'Tatra Gold' med dramatisk effekt. Men det är farligt att släppa oxalisen helt otyglad, det kan bli ett arbetsamt rensande i framtiden.
Gula nyanser ska lysa upp det gröna och det börjar äntligen likna något. Mest lyser den lilla klicken ilsket gulbladig berberisen mitt i bilden.
Spännande färgkombination av lime, rödbrunt, mörkgrönt och vitt. Vem kunde ana att utblommad rhododendron och ett banalt astilbeblad skulle bli perfekta partner till den strålande vackra klockvippan 'Stoplight'? Man tror att man känner sin trädgård, men blir ändå ständigt överraskad.
En glasskål fylld med vatten bryter ljusen likt ett prisma.
På landet på Södermalm. Förstorar man bilden ser man ett flygplan på väg till Bromma som råkat hamna mitt i bildens överkant.
Silvermartorn (Eryngium giganteum) är en ståtlig tvååring som dyker upp på torra ställen som vid stenkanter och mellan plattor.
En mosaik av olika stenar och plattor. Man tänker på antika romerska golv och gator man ser runt Medelhavet.
Den asiatiska hörnan i väster sedd från taket i kvällsljus.
Baptisia australiensis
Trädgård och berg flyter ihop med hundkäxen utanför och vallmo och lupiner innanför.
En japansk trädgårds stenar har inspirerat mig att komponera en egen variant.
Vitt och fluffigt, men väldigt olika i höjd. Trebladspira, Gillenia trifoliata, blir uppemot meterhög medan skuggbräckan och spetsmössan nöjer sig med att sväva 20-30 cm ovanför marken.
En favorit bland ormbunkar är horttunga vars nya blad är obeskrivligt levande.
Alliumen slår ut med tunna stjärnor som tillsammans ger intryck av ett nästan massivt klot.