Bland bladen hos rödbladig styvklematis smyger den allra första nävan fram. Emot sig har den det föga poetiska namnet knölnäva, Geranium tuberosum, och anses av vissa som närmast ett ogräs. Men jag vill absolut inte vara utan dess tidiga blommor. Knölar säljs på hösten i små påsar.
NU BRYTER DET loss på allvar. Våren övergår i försommar och volymen skruvas upp rejält med tulpaner och tidiga perenner, blommande fruktträd, klematis och kaprifol. Värmen kommer och man kan sitta ute i solnedgången med öronen fulla av fågelsång. Sova och städa är lågprioriterat, det är äntligen tid att njuta!
I trädgårdens alla hörn händer det saker. Tulpaner som satts och glömts gör sig påminda överallt. Rosenbräckor trivs i halvskugga på många ställen.
Ännu en tidig favoritperenn: den anspråkslösa, men ljuvliga vårärten, Lathyrus vernus. Man vill ha många violetta skyar och det får man med lite tålamod för den sprider sig med frön om man inte nyper bort baljorna.

Nästan hela maj står svavelsipporna fint i skuggan vid verandan. Den gulblommande vårtöreln lyser upp t v och guldberberisen t h kommer att fortsätta sätta färg hela säsongen med sina blad.
Kind mot kind när den mogna lavendelsippan uppvaktas av knoppande tolvgudablomma. Sippan har fått några spännande grönstrimmiga blad i år.
Violett får liv av lite gult och det ges av hundtandsliljan 'Pagoda', en av de största i släktet man kan hitta i trädgårdar. Rododendronen 'Ramapo' i mitten är som en ljuslila kaskad, medan min klematis 'Blue Tapers' ('Cyanea') är snål med blomningen och ger varje år bara en handfull klockor.
Stäpplöken slår ut överallt, planerade och självsådder sida vid sida.
Bland lundväxter under hängsälgen syns plötsligt frilandsadiantumen veckla ut sina skira parasoller. Julrosen 'Metallic Blue' och kaukasisk förgätmigej ser häpna på, medan kejsarkronan oberört sneglar ned på uppkomlingen.
Med rätt vinkel kan man vila ögonen på mest gröna toner. Men redan nu laddar knoppande daggkåpa för sin explosiva gulgröna föreställning om några veckor.

Snart fylls den svala kvällsluften av äppelblommors fina och sofistikerade doft, en av mina absoluta favoriter.
Man skulle vilja servera maj som en dessert. Lockande rosavita knoppar och blad liknar mest sylt, grädde och glass.
Ovanför lila rododendron och gulbladig berberis svävar fjärilsazaleans ljusrosa små ansikten. Bladen står raka som ljusgröna lågor på grenarna innan de slår ut strax efter blommorna.
En papegojliknande sak som bara dök upp. Tulpaner är luriga saker som kan ändra utseende eller bara ligga och vila med anonyma gröna blad tills plötsligt en dag...
Strutbräken och blå vitsippa 'Robinsoniana' också kallad lavendelsippa.
'Flaming Purissima' i olika stadier av rodnande.
Den delikata svavelsippan, Anemone lipsiensis, är en naturlig korsning mellan vitsippa och gulsippa. Här växer den bland adiantumliknande ekbräken hämtad från skogen och blåskimrande funkia. Blekgult är en fantastiskt fin färg som kan kombineras med de flesta andra eftersom den ligger så nära det ljusgröna.
Gräsmattan klipps inte förrän lökbladen i den börjar vissna ned. Parterren liknar en övergiven och bortglömd plats där tulpanerna obekymrat dansar sin lilla stund på jorden.
Rosa och grönt i eleganta linjer. Tulpanerna har förtrollat oss sedan 1600-talet i allt fler färger och former.
Gröna toner. Utblommad vintergäck, mattbildande ekbräken och viridifloratulpanen 'Spring Green'. Blekt gula klockor har Uvalaria grandiflora som kallas guldrams eller sorgklocka), jättevallmon knoppas och storrams som man hittar vild.
Vem kan ana att det här brukade vara en snårig syrenhäck? Jag älskar min rena baksida med den låga muren och släta golvet nedanför den stora lönnen. Den står nere hos grannen så jag slipper de hungriga rötterna, men kan njuta av suset i löven och den vackra siluetten.
Utblommade tulpaner är tacksamma motiv, några blänkande regndroppar gör dem ännu vackrare.
Smultron och mjölk i tulpanform. Sorten heter 'Marilyn' och är från 1976. Allt var inte juteväv på 70-talet. De vitrosa äppelblommorna klär fruktträden i samma ljuva toner.
Vita kejsartulpanen 'Purissima' skiftar vissa år i rosa. Eleganta liljeblommande 'Marilyn'är rosastrimmig. Rosa och violetta tulpaner bland röda 'Apeldoorn'.
Rosa, krusiga kanter på benvit tulpan som möjligen skulle kunna vara en 'Webers Parrot'. Polkagrisrandiga 'Carnaval de Nice'. Mörkviolett med vita kanter är 'Arabian Mystery'.
Träd och buskar vaknar, blommar och skjuter skott. Lärk, berberis och gran överst, gyllenlönn, sälg och flikbladig japansk lönn underst.
Den försiktiga lönnvallmon, Glaucidium palmatum, gör entré skyddad under sitt gröna blad som sedan förvandlas från mössa till klädsam krage.
Violetta toner hos vårnäva/knölnäva, Geranium tuberosum, rödbladig styvklematis (Clematis recta 'Purpurea') och bergklinten (Centaurea montana) 'Amethyst in Snow.
Stjärnmagnolian, Magnolia stellata 'Royal Star', lyser vit i kvällen, liksom äppelträdet som ska ge den goda lilla sorten 'Cox Orange' om fem månader.
Det är en fantastisk syn när ormbunkarna rullar upp sina nya blad. Speciellt den stora strutbräken, Matteucia struthiopteris, är imponerande.
Ormbunkar är en underskattad trädgårdsväxt. Speciellt de vintergröna, som denna spetsbräken, är värdefulla tillskott av grönska.
Doftande narcisser är klassikerna Narcissus poeticus och N. 'Thalia', den senare kallas också "änglatårar'. I mitten en gräddvit hundtandslilja, Erythronium californicum 'White Beauty', som jag hoppas ska växa sig till en stor tuva.
Svart hus, svart tulpan. Den svartröda 'Queen of Night' har ett spännande namn, bra vilja att återkomma och trendig färg - en braksuccé.
Mera fräscht gulgrönt; guldhumle (Humulus lupulus 'Aurea'), gulbladig ängskavle (Alopecurus pratensis 'Aurea') och lundviva (Primula elatior). Våren är ljuvligt gulgrön!
Stora rosaröda nunneörten 'George Baker'är en fin lundväxt som vissnar ned bara ett par veckor efter blomningen. I lundens skugga sprider sig också violett fingertandrot, Cardamine pentaphyllos.
Under äppelgrenar syns asiatiska hörnan med alldeles ljusgrön flikbladig lönn.
Den rödbladiga styvklematisen är fint sällskap till både färgstarka och bleka tulpaner.
Fruktträden blommar i vitt och rosa. Prydnadskörsbär, persikan 'Riga' och framför Aromaträdet hänger Clematis 'Columella'.
Stolta tulpaner mot sommarhimlen.
Den röd-gul-vita skalan har flera tulpaner med god förmåga att återkomma. En gul som fått röda strimmor, möjligen 'Apeldoorn'. Vildarten sylvestris är liten och gracil. En vit form av T. gregii med vacker teckning.
Spontan gul tulpan med röda kanter som visade sig endast ett år. 'Sweetheart' i vitt med gult kommer troget. Men röda 'Apeldoorn'är t o m rena ogräset...
Från den asiatisk hörnan mot parterren är det inte många steg, men kontrasten är stor mellan symmetri och asymmetri. Stenarna ger struktur mitt i all grönska, lagrar värme och är sköna att gå på.
Ibland lockar annat än växter till att fånga något särskilt. Som en av de många katter som kommer smygande på tysta tassar. Eller ett glas vatten som kvällsljuset faller över.
Gnistrande droppar i en kirgislök, Allium aflatunense. Klicka gärna på bilden och se dropparna på nära håll, först då blir den riktigt spännande.
Brungröna toner i vildvin, vinbär och rodgersia.
En fräck typ! Inne i rödbladiga styvklematisen, Clematis recta purpurea, dyker plötsligt en lysande tulpan upp som jag aldrig sett förut och definitivt inte köpt och planterat. Så är det med tulpaner, de kommer upp i nya skepnader och försvinner.
'Blue Diamond', en fylld violett sort som kommit tillbaka flera år med samma antal blommor.
Terrakottakrukorna ska sommarplanteras. Några penséer är först ut.
Smyrnatulpanen, 'Tulipa whittalii', vildart från Izmir (Smyrna) i Turkiet.
Ett stilla kinainspirerat arrangemang i svart och rött på verandan.
Den ståtliga kejsarkronan, Frittilaria imperialis, kräver ordentlig gödsling när den grönskar.
Enkel stentrappa av natursten leder upp till parterren från pergolan.
Löjtnantshjärtan är ett måste i trädgården. Det klenare vita trivs i halvskugga och det kraftigare rosa är lättodlat i det flesta lägen. Utmärkt snittblomma!
Nyutslagna bronsblad, Rodgersia podophylla, som om de står soligt behåller de lite av de rödaktiga tonerna, i skugga övergår de till helt gröna. Dårörten, Scopolia carniolica, gör ett kort framträdande och vissnar snabbt ned.
Den vita tulpanen 'Purissima'är en vit mutation av den röda Mme Lefeber. Här har den fått en röd flamma, är det madamens gener som spökar?
Rosor och äpple slår ett valv över gången längs staketet.
Fantastiska kirgislök, Allium aflatunense! De stora lökarna är förstås samma släkte som vanlig gräslök vilka de liknar mycket. Extra bra är att de avlöser tulpanerna perfekt i tid och målar trädgården violett tillsammans med aklejor, violer och kantnepeta.
'Estella Rijnveld' heter denna skönhet från 1954. En av de bästa papegojtulpanerna som brukar komma tillbaka bra, åtminstone några år.
I den asieninspirerade hörnan är det lugnare med gröna toner hos lönnar och ormbunkar.
Resultat av tulpanvirus, en tidigare helt violett tulpansort har blivit strimmig i vitt. Men de har kommit tillbaka flera år så man får njuta av spektaklet.
Fjärilsazalean, Rhododendron vaseyi, är vacker i alla skeden av blomningen. Och efteråt rodnar bladen alltmer till rosa under sommaren.
"Värre än Holland" suckade en förbipasserande som råkade komma förbi när det blommade som bäst (värst?).
Tulpaner i svala färger svajar tillsammans i majsolen. Det här är vad man väntat på hela vintern!